Munka keresés alias személyzeti kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

Aktuális projektem

Ügyfélszolgálati specialistát

keresek. Min. 1 év ügyfélszolgálatban szerzett tapasztalat, felsőfokú végzettség, spanyol, francia, angol nyelvtudás követelmény.


Szeretnél többet tudni? Érdekel?
---------------------------------------
Értékesítő munkatársat

keresek. Min. 3 év online értékesítésben szerzett tapasztalat követelmény.

Szeretnél többet tudni? Érdekel?

Tudástár

Cafepedia tudástár     Műhelymunkák

avagy a személyzeti kantin

2010.08.10. 12:04 Szabó Bettina

Jelentem, nem jelentem!

Címkék: bejelentés probléma munkajog felmondás

Olyan meleg nyarunk van, mint amilyen már nagyon rég nem volt kis országunkban. Vannak akik dolgoznak a hőség ellenére is, mások valamelyik tengerparton süttetik a hasukat, kipihenve a munka fáradalmait. Mások pedig új lehetőségek iránt kutatnak, vagy munkahely váltáson gondolkodnak. Jelenleg mindenki a munka bűvöletében tengeti a napjait.

Én egy nagy tanulságon vagyok túl, ezt szeretném megosztani azokkal, akik már jártak hasonló cipőben vagy esetleg úgy, mint korábban nekem, eszükbe sem jut, hogy ez velük megtörténhet. Kálváriám még a főiskola utáni időszakban kezdődött. Első munkahelyén az ember  még csak tapasztalatokat gyűjt, a megfelelési és teljesítési kényszer mellett nem sok dologra figyel pályakezdőként. Én úgy éreztem, hogy ha megfelelően végzem a munkámat, nagy baj nem lehet, a többit a munkáltató elvégzi a sikeres együttműködés érdekében. A 3 hónapos próbaidőm végén kezdtem érezni, hogy valami másra avagy többre vágyom, szerencsét próbálnék, mert a munkához fűzött reményeim sajnos nem váltak valóra. Felmondás, búcsúzás, továbblépés az újdonságok felé, tiszta lappal szerettem volna új munkahelyet találni. Mint tudjuk, ez önmagában nem egy egyszerű feladat, de közben kiderült, hogy a munkahelyi papírjaim körül óriási problémák vannak. Akkoriban nem is törődtem ezzel a problémával túlzottan, mondván nem olyan sok a kiesett idő, majd legközelebb jobban odafigyelek, hogy minden az előírtaknak megfelelően történjen munkahelyi bejelentésem körül. Ezek után 2 hónap idegtépő munkakeresés, interjúk sorozata, végül megtaláltam azt, amire vágytam. Nem hagytam, hogy a lelkesedés teljesen elvegye az eszem, így mindennek utánakérdeztem, kitöltöttem a szükséges papírokat stb. Majd elindult az óriási hajsza! Szerintem sokaknak ismerős a dolog: napi 8 óra helyett lassacskán azt vettem észre, hogy 10-12 órát vagyok bent, majd akár még többet. Ha az ember élvezettel csinálja a munkáját, annyira nem is veszi észre, hogy lassan a hétvégék elmaradnak a vasárnap munkanap, mint a többi.... Éjjel- nappal dolgoztam, néha úgy érzetem magam, mintha mentős lennék, aki állandóan készenlétben van, így nem is nagyon volt időm és energiám más dolgokkal foglalkozni. Mivel egy jól menő, nagy hírnévnek örvendő cégnél dolgoztam, úgy gondoltam, sínen van a karrierem, jól csinálom a dolgaimat. Bár voltak arra utaló jelek, hogy talán mégsem megy minden a legjobban. Néha elmarad egy-egy fontos papír fizetésnél, egyébként nem nagyon kapok papírokat, néha susmus az iroda végében, az ebédlő felé elkapott félmondatok, hogy valami problémával küzd a kolléga, elcsukló hangon egy vita közben ez hallatszik: „nem egészen erről volt szó, azt hittem korrektek vagytok!” De az ember örült, ha éppen eljutott az ebédlőig és pár falattal, újabb fejest ugorhatott a következő projektbe, illetve a meglévőt próbálta óriási hajtás, feszültségek közepette lezárni. Azzal tisztában voltam, hogy a munkaadók megtalálják az utat, hogy lehet úgy dolgoztatni munkaerőt, hogy ne kerüljön neki sokba, az már más kérdés, hogy a munkavállalónak ez mennyire pozitív.

 

Mint tudjuk, egyáltalán nem, hiszen a dolgozó sokkal nagyobb árat fizet ezért, nem mennék bele részletesen, mindenki tudja, mivel jár, ha x év után rájövünk, hogy az eltöltött évek száma nem egyenesen arányos a bejelentett éveink számával. Van, aki tudja ezt, azonban kénytelen ezen feltételekkel is munkát vállalni, hiszen a számlák jönnek kérés nélkül is. Azonban az ember lányát igencsak mellbevágó élményként éri, ha egy hivatalos telefonbeszélgetés alatt döbben rá, hogy habár azt mondták korábban, és a papírjaimon is szerepel, mégsem vagyok egyik magánnyugdíjpénztár tagja sem. Tovább megyek! Hosszas egyeztetések, kellemetlen hangvételű telefonbeszélgetések után , a korábbi ügyintézőm száját hagyják el olyan kérdések, hogy: „Akkor hova lett utalva az elmúlt időszakban a magánnyugdíjpénztári járulék?” Jogos a kérdés, én ugyancsak ezen gondolkodom egy ideje, ezért is hívom 2 hete, hogy ezt kiderítsük végre. Közben kapok egy levelet is, de nem ajándékutalványt hoz a postás, sajnos! Bírósági tanúvallomásról szóló levél, amely ezek után már nem meglepő, feljelentették a céget, mivel sorstársaim is hasonlóan, bejelentés nélkül tengettek el 1,5-2 vagy akár több évet. Azt gondolom senkinek nem kell elmagyaráznom, a jövőre nézve ez mit jelent. Természetesen a cég már más néven fut, senki nem tud semmit, várhat az ember pár évet, de valószínűleg addigra az ügy elévül, esetleg egy másik bolygóra költöznek, ahol senki nem találja meg őket. Marad a tanácstalanság, illetve a bizakodás, hogy legközelebb nem így lesz. Sokáig az ezzel kapcsolatos ügyekkel voltam elfoglalva, természetesen közvéleményt kutattam és számomra megdöbbentő volt, hogy nem beszéltem olyan emberrel, akinek ne lett volna még hasonló problémája.

 

A haragon és csalódottságon túllépve én azt javaslom, vegyük igénybe az OEP honlapját és nézzük meg volt/van- e TB biztosításunk, a magánnyugdíjpénztárunkhoz is tegyünk tiszteletkört, mert egy megkapott papíron is szerepelhet bármi, ahogy a fent említett példa mutatja. Tanuljunk más kárán és csináljuk okosabban. Rögtönzött Columbo-t kell játszanunk, hogy elkerüljük az efféle csalódásokat? Nem gondolom, hogy ez lehet az egyetlen út, legalábbis nem kellene, hogy ez legyen. Alapvető dolog lenne, hogy minden papírját megkapja a munkavállaló, mindezt időben, valós adatokkal, ahogy végre nálam is történik.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-keres.blog.hu/api/trackback/id/tr712212051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása