Munka keresés alias személyzeti kantin

Ezen a helyen megtalálsz mindent ami egy "személyzetis" vagy ha úgy tetszik "HR-es" fejében megfordul. Legyen az munka vagy akár magánélet, öröm vagy bánat, apró vagy mindent elsöprő gondolat. A szórakozás mellett, szakmai dolgokról is esik szó, melyben kifecsegjük műhelytitkainkat...

Tetszik?

Aktuális projektem

Ügyfélszolgálati specialistát

keresek. Min. 1 év ügyfélszolgálatban szerzett tapasztalat, felsőfokú végzettség, spanyol, francia, angol nyelvtudás követelmény.


Szeretnél többet tudni? Érdekel?
---------------------------------------
Értékesítő munkatársat

keresek. Min. 3 év online értékesítésben szerzett tapasztalat követelmény.

Szeretnél többet tudni? Érdekel?

Tudástár

Cafepedia tudástár     Műhelymunkák

avagy a személyzeti kantin

2010.09.03. 16:43 Szabó Bettina

Magyar vagyok ments ki innen!

Címkék: munka magyar külföld honvágy

Régóta foglalkoztat a gondolat, és szeretném megfejteni, de eddig még nem sikerült! Gondoltam most lehetőségem is van rá, így megosztom másokkal a filozofálást, akár még valami jó is kisülhet a dologból. A téma: Külföldre menni vagy itthon maradni? Sokan elhagyták már az országot, ha csak egy nyaralás erejéig is, megízlelhettek egy új kultúrát, majd visszatértek. Lássuk mi van azokkal, akik nem egy röppke kiruccanásra távoznak, hanem munkavállalás céljából indulnak útnak, bizonytalan időre? Széles a paletta, mindenki másért határoz úgy, hogy felveszi a „hátizsákot”.... Elindulni nem könnyű!

A nehézségeknek számos oka van. Sajnos itthon sem könnyű megfelelő állást találni, de külföldön sincs kolbászból a kerítés. A kinti nehézségek egyik oka a nyelvi probléma, ugyanis elég kevesen beszélünk idgennyelveket. Bár nem minden munkakörnél elvárt a tárgyalóképes tudás, de alapszintű ismeretek nélkül elindulni azért nem kis vállalkozás. A munkakeresést nehezítő körülmény, hogy nem minden országban fogadják el az itthon megszerzett végzettséget, valamint kevés a keresett szakmák száma. A külföldi tulajdonú cégek magyarországi leányvállalatainál dolgozó közép és felsővezetők könnyebben jutnak ki külföldre cégük által, hisz néha még elvárás is, hogy pár év külföldi tapasztalattal rendelkezzenek ahhoz, hogy előléptetésben legyen részük. A vándormadarak másik táborát a friss diplomások és a friss házasok alkotják, akik tanulni szeretnének, tapasztalatokra vágynak, saját életüket szeretnék elkezdeni.

Sokféle történetet hallottam már: pozitívat és negatívat is! Az utazások főhősei azonban egy dologban egyetértettek: egyszer előtör az emberből a nagybetűs HONVÁGY! Megértem ugyan, de érdekes....Miért?! ...Persze: barátok a család hiánya és a legtöbbször hallott mondat: Én MAGYAR vagyok!  A legtöbben azért mennek el az országból, mert kilátástalannak látják a helyzetet, elégedetlenek a fizetéssel, valószínűleg, ha látnák azt a jövőt, amely itt kielégítené az igényeiket, maradnának. Általános vélemény, hogy valami nagyon nem működik jól! -Az egyetemekről kikerülő diákjaink elhagyják az országot, de tapasztalt szakemberek sokasága tesz ugyanígy. Majd ezek az emberek párás szemmel hajtják le a fejüket még a legszebb helyre tett látogatás után is, mert habár jól érzik magukat van egy űr, amit nem tölt be egy tengerparti séta, és egyetlen hegycsúcs csodás látványa sem.

Úgy tűnik, hogy a magyarok nem kedvelik a hosszú ideig tartó távollétet a szülőföldjüktől: menekülünk vagy netán valami más...?!

 


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allas-keres.blog.hu/api/trackback/id/tr472269303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kimmel Emese · http://allas-keres.blog.hu 2010.09.03. 22:25:22

Ha annyira nem is "népszerűek" azon honfitársaink, akik mégis a külföldön maradást választják, számuk meglehetősen nagy. Ez nem csak érzelmi kérdés. Nem állítanám, hogy a magyarok lokálpatrióták. A nyelvi biztonság, a megszokott környezet azonban nagy úr. Pl. az Egyesült Államokban szinte minden "gyerek" legkésőbb 18 évesen elhagyja a szülői házat, és kisgyerek kora óta készül rá. A mi kultúránkban ez másképp alakult, főleg a történelmünk miatt. Saját tapasztalatom, hogy ha valaki mégis veszi a bátorságot, hogy kipróbálja magát külföldön, és nem adja föl az első megpróbáltatásnál, akkor nagyot lendít magabiztosságán, és ezt akárhol is jár a nagyvilágban, biztosan tudja majd kamatoztatni.

Szabó Bettina 2010.09.04. 13:21:46

Én is ezt látom, de természetesen embertől függ. Vannak olyanok, akik nem vágynak külföldre egyáltalán, mások pedig külföldön találják meg az igazi életüket és mindig is arra vágytak, hogy kint éljenek. Egy biztos, kevesebb nem, csak több lesz tőle az ember ha világot lát.:)

Bezzeg Szilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.09.07. 09:53:59

@Szabó Bettina:
A külföldi munkavállalás számomra egyszerre jó és rossz. Jó, mert világot látsz, elmélyíted a nyelvtudásod, "kipróbálhatod magad", lehetőséged van más kultúrák és szokások megismerésére.
Rossz, mert semmit se tudsz előre. Milyen munkát sikerül találnod, hogy fogod kezelni a honvágyat, s legfőképp: meg tudod-e állni kint a helyed.

Szabó Bettina 2010.09.07. 09:57:56

Igen én hasonlóképpen vagyok ezzel a dologgal, de azt gondolom, ha átvészeled a kudarcokat, megéled a honvágyat, feltalálod magad és végül megtalálod kint is önmagad, akkor már tudod, hogy bármire képes vagy!:)
süti beállítások módosítása